Bekijk alle projecten

Aan welke Arboregels moet een werkplek voldoen?

De meeste mensen brengen dagelijks ongeveer een derde van hun tijd door op het werk. Daarom is het belangrijk dat de inrichting van de arbeidsplaats (werkplek) voldoet aan de daarvoor gestelde veiligheids- en gezondheidseisen. De arbo heeft een aantal regels opgesteld zodat medewerkers gezond en veilig kunnen werken.
Onderstaande vragen worden in dit artikel toegelicht:

 

  • waar moet een werkplek volgens de regels van de Arbo aan voldoen?
  • wat zijn de eisen en richtlijnen voor een arbo werkplek?

Een werkplek volgens de Arbo richtlijnen

Medewerkers kunnen gezondheidsklachten oplopen wanneer de werkplekken niet juist ingericht zijn. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een goede werkplek voor iedere werknemer binnen de organisatie. Of dat nu op kantoor of thuis is. Hierbij kun je denken aan de arbo eisen voor een bureaustoel en de hoogte van een bureau, maar ook daglicht speelt een grote rol.

Daglicht

Alle werknemers hebben genoeg daglicht nodig. Dit is belangrijk om verschillende werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Genoeg daglicht is belangrijk voor ons lichaam. Daglicht zet ons lichaam aan tot verschillende processen in ons lichaam die van belang zijn om goed jouw werk te kunnen doen en gezond te zijn.
Daglicht is goed, maar kan soms ook vervelend zijn tijdens het werken. Bijvoorbeeld wanneer het zonlicht weerkaatst op een computerscherm. Met behulp van de volgende punten kun je proberen ervoor te zorgen dat zonlicht niet als vervelend wordt ervaren.

 

  • Genoeg zonwering. Wanneer er veel wordt gewerkt met computerschermen, moet de werkgever zorgen voor genoeg zonwering zoals getint glas, zonneschermen of jaloezieën.
  • Beeldschermen moeten met de kijkrichting parallel staan aan het raam. Op deze manier kijken werknemers niet tegen het licht in of valt het licht niet op hun scherm.

De kantoorstoel

De stoel waar werknemers de hele dag op zitten, moet ook voldoen aan arbo regels. Een van die regels is dat de stoel met vijf of meer punten op de grond moet staan. Verder is het van belang dat de werknemer de armsteun, zitting en rugleuning zelf kan verstellen. Er zijn een aantal afmetingen waar de stoel arbo technisch aan moet voldoen. Zo moet de zithoogte en zitdiepte van een stoel verstelbaar zijn en zijn er eisen met betrekking tot het zitvlak en de rugleuning.

Het bureau

Net als de kantoorstoel, heeft een bureau ook een aantal arbo eisen. Het meest belangrijk is, is dat het bureau verstelbaar is in hoogte. Ieder lichaam is anders en zo kan het bureau worden afgesteld per persoon. Helemaal ideaal en in opkomst, zijn de ‘zit sta bureaus’. Dat zijn bureaus die gemakkelijk aangepast kunnen worden, in de zit of sta functie. Zo kan je dit gemakkelijk afwisselen om zo ergonomisch mogelijk te kunnen werken.

Boetes

Naast bovenstaande punten, zijn er nog veel meer arboregels voor werkplekken. Wanneer er tijdens een arbeidsinspectie niet aan de arbo eisen wordt voldaan, kan er een boete worden opgelegd voor de organisatie. Deze boetes worden opgenomen in een boeterapport. Bij de eerstvolgende arbeidsinspectie moeten de punten zijn aangepast. Wanneer dit niet het geval is, wordt de boete verhoogd. Wanneer die punten nog steeds niet volgens de arbo normen zijn aangepast, wordt er een proces verbaal door de arbeidsinspectie opgemaakt en volgt er een nog hogere boete.
Het is dus erg belangrijk voor een organisatie dat er wordt voldaan aan de arbo regels. Dit bespaart een hoop gedoe en problemen in de toekomst en zorgt voor meer werkplezier voor de medewerkers.

Beweging

Iedereen die langere tijd achter een computer zit, moet voldoende bewegen. Dus neem voldoende pauze, loop een stukje of wissel je werkplek, indien mogelijk naar een sta werkplek.

 

iL Office geeft advies

Ben je niet zeker van de juiste zithouding, hoogte van het bureau en inrichting van de werkplek? Neem dan contact met ons op. iL Office is ervaren in het opzetten van kantoorinrichtingen. Daarnaast werken wij met de beste leveranciers op gebied van kantoormeubilair.
Wij helpen u graag verder.