Bekijk alle projecten

Alles wat je moet weten over circulaire kantoorinrichting

“De Circulaire Economie (CE) is een economisch systeem dat de maximale waarde uit grondstoffen haalt, door het gebruik van ruwe grondstoffen uit te sluiten en het hergebruik van grondstoffen te maximaliseren”

Wat is circulaire kantoorinrichting?

Bij een circulaire kantoorinrichting worden de principes van de circulaire economie toegepast op de kantoorinrichting. Het belangrijkste kenmerk van een circulaire kantoorinrichting is het recyclen van grondstoffen in plaats van het weggooien van producten die nog (deels) goed zijn. Binnen een circulaire inrichting zijn er dus voldoende mogelijkheden om te voldoen aan jouw ontwerp wensen.

De video hieronder legt uit wat er haalbaar is binnen een circulaire economie.

De belangrijkste punten volgens MVO Nederland

Volgens MVO Nederland zijn dit de belangrijkste uitgangspunten voor een circulaire kantoorinrichting.

  1. De waardebehoud wordt gemaximaliseerd door eerst te kijken of het product hergebruikt kan worden, vervolgens of er onderdelen geschikt zijn voor hergebruikt en als laatste het hergebruik van de grondstoffen;
  2. Producten worden ontworpen en geproduceerd voor hergebruik. Aan het einde van de gebruiksfase zijn ze makkelijk te demonteren en zijn de materiaalsoorten makkelijk te scheiden;
  3. Tijdens de productie worden er geen schadelijke stoffen gebruikt;
  4. De onderdelen van het verbruiksproduct worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies;
  5. De grondstoffen van verbruiksproducten zijn biologisch afbreekbaar en worden na gebruik teruggegeven aan de natuur;
  6. De producent behoudt de eigendomsrecht van de gebruiksproducten. klanten betalen voor het gebruik ervan, niet voor het bezit;
  7. Omdat de prestatie van het product de waarde bepalende factor is, wordt levering van kwaliteit belangrijker voor een producent.

Circulair VS Lineair

Bij een circulaire kantoorinrichting wordt uitgegaan van producten die gemaakt zijn van materialen die herwonnen zijn uit de afvalstroom. Producten worden zo ontworpen dat ze makkelijk te hergebruiken zijn waardoor hun ecologische impact zo laag mogelijk is. Bij een Lineaire kantoorinrichting worden producten gemaakt van nieuwe grondstoffen en zullen de producten aan het einde van hun levensduur eindigen bij het grofvuil.

Beginnen met circulaire kantoorinrichting

Starten met een circulaire kantoorinrichting hoeft niet moeilijk te zijn. Een klein begin is ook al een begin. Samen met iL-Office kun je een plan maken om over te gaan op een circulaire kantoorinrichting. Wij helpen je bij het inrichten van de ruimtes met een aantrekkelijk design en het uitkiezen van de juiste meubels.

Lees hier meer over functionele duurzaamheid