Bezettingsgraad op kantoor max 1 persoon sticker

Bezettingsgraad op kantoor

In Nederland is de bezettingsgraad op kantoor erg laag. Uit onderzoek is gebleken dat minder dan 50% van de beschikbare werkplekken op kantoor actief in gebruik is. Deze daling liet zich voor de corona periode al zien en roept op tot het realiseren van werkplekken voor de toekomst. Hoe is het gesteld met de bezettingsgraad op uw kantoor voor en tijdens de anderhalve meter economie? Ontdek het hier en maak efficiënter gebruik van uw kantoorruimten.

Bezettingsgraad op kantoor ten tijde van Corona

Sinds we in een anderhalve meter economie leven, gelden er andere regels voor de werkplek en de werkomgeving. Vanzelfsprekend is dit direct van invloed op de bezettingsgraad van uw kantoor. Uw medewerkers werken inmiddels al geruime tijd vanuit huis en het traditionele kantoorleven is blijvend veranderd. De corona crisis heeft het imago van thuiswerken positief ingekleurd en het is nu tijd voor een werkplek van de toekomst, waar we een gezonde balans hanteren tussen werken vanuit huis en het werken op kantoor. Er zijn werknemers die baat hebben bij thuiswerken en een verhoogde productiviteit vertonen. Echter horen we ook een tegengeluid; van werknemers die zich geïsoleerd voelen, contact met hun collega’s missen en een gebrek aan sturing ervaren. Een gedeeltelijke terugkeer naar kantoor is dan ook wenselijk voor velen. Daarom is het aan te raden om werkplekken te creëren welke de bezettingsgraad op kantoor in balans houden en toch uitnodigend of verwelkomend zijn.

Er komt weliswaar een terugkeer, maar deze zal anders zijn dan voorheen. De zogezegde werkplek van de toekomst bestaat merendeels uit flexplekken of het werken met roosters. Hierbij behouden uw werknemers hun vaste werkplekken, maar komen zij op gezette tijden naar het 1,5-meter kantoor. Het gebruik van vergaderruimtes kan geregeld worden met een reserveringssysteem, waarmee u optimaal rekening houd met de hedendaagse veranderingen. 

Bezettingsgraad op kantoor bouwbesluit
Het inrichten van uw kantoor stond nog niet eerder zo hoog op het prioriteitenlijstje. Mogelijk bent u hierdoor op zoek naar een nieuwe kantoorruimte of bent u tot de conclusie gekomen dat een verbouwing noodzakelijk is en wilt u meer weten over het bouwbesluit voor kantoorruimten. Hieronder kunt u zich inlezen en 

Wat is een bezettingsgraad op kantoor bouwbesluit?
In een bouwbesluit voor de bezettingsgraad op kantoor zijn voorschriften vastgelegd, waaraan een kantoor verbouwing moet voldoen. Hieronder vallen onder meer technische, algemene en gezondheidsregels. Nu corona zijn intrede heeft gemaakt zien we dat veel bedrijven overgaan op een 1,5-meter kantoor en werkplekken voor de toekomst nodig hebben. Het veranderen van de inrichting en indeling kan hierin helpen.

Soms is er echter een verbouwing nodig om dit te bewerkstelligen en is het nodig om muren te verplaatsen voor een betere indeling. Zo beschikken veel bedrijven momenteel nog over vergaderruimtes, die een zeer groot aantal vierkante meters beslaan. Deze kunnen beter benut worden door ze anders in te delen of bij de werkvloer te betrekken middels een verbouwing.
De wet ‘NEN 1824:2010 nl’ zegt hierover het volgende:

Gemiddeld aantal vierkante meters per werknemer

  • 1 m2 voor de ruimte om te schrijven en lezen;
  • 1 m2 voor een (plat) beeldscherm;
  • 1 m2 voor een eventuele ladekast;
  • totaal 4 m2 per persoon.
  • 1 m2 voor het werken en uitleggen aan tekeningen;
  • 2 m2 bij gebruik van een groter beeldscherm;
  • minimaal 2 m2 per persoon in bijvoorbeeld een vergaderruimte.

De perfecte bezettingsgraad op kantoor

Een goede bezettingsgraad is een relatief begrip; waar de een graag werkt in een ruimte met veel collega’s en kan genieten van de dagelijkse reuring, kan dit voor de ander compleet tegenovergesteld zijn en niet werkbaar. Om inzichten te krijgen in de perfecte bezettingsgraad van uw organisatie is het aan te raden met uw werknemers in gesprek te gaan en hun behoeften mee te nemen. Dit biedt de mogelijkheid om een begroting op te stellen en de hulp in te schakelen van een interieurarchitect, welke deze punten kan verwerken in een ontwerp.

Beschikt uw bedrijf nog niet over een 1,5-meter kantoor en ondervindt u problemen met de bezettingsgraad op kantoor? iL Office biedt oplossingen voor de anderhalve meter economie op maat.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin