Bekijk alle projecten

De balans op kantoor bepaal je zelf!

Veel lege werkplekken, beperkt (online) contact tussen collega’s, werken in de cloud. De huidige tijd kenmerkt zich door de hoge mate van flexibiliteit en creativiteit die bedrijven moeten hebben. Het kantoor zoals het was zal ongetwijfeld niet meer terugkomen. Maar de collega’s dan? Die moeten elkaar toch kunnen blijven zien? Hoe leuk, makkelijk en flexibel het thuiswerken ook is, op kantoor komen de beste ideeën tot stand. Op kantoor is het gezellig. Op kantoor maak je écht contact. Juist nu is de tijd om van het kantoor weer de magneet te maken, waartoe alle collega’s zich aangetrokken voelen.

 

Thuiswerken een blijvertje?

Wij denken van wel. Maar dat neemt niet weg dat het kantoor straks niet meer bestaat. Het kantoor krijgt een andere functie en wordt misschien wel belangrijker dan ooit. Collega’s zullen naast het gewone werk het kantoor gaan gebruiken voor vergaderingen en misschien nog wel belangrijker, voor het onderlinge contact. Verwachting is dat 3 à 4 kantoorwerkdagen straks afgewisseld worden met 1 à 2 dagen thuiswerken. Voor een bedrijf betekent dit nogal een wijziging in de bezetting. Heb ik nog zoveel vierkante meters nodig? Moeten er vergaderruimtes bij? Het zijn heldere vragen over kantoor inrichting waar je als bedrijf over na moet denken.

Uit studies blijkt dat thuiswerken een positief effect heeft op de productiviteit. Niet meer in de file naar kantoor en het flexibel kunnen indelen van de tijd wordt als zeer prettig ervaren. Maar aan de andere kant is daar het gemis van collega’s en in sommige gevallen het gebrek aan betrokkenheid en sturing. Aan het bedrijf om hier de goede balans in te vinden. Een goede en veilige basis om thuiswerken te bevorderen in combinatie met een kantoor als vast punt om samen te komen en te vergaderen. Zo verwordt het oude kantoor tot het sociale middelpunt voor inspiratie, kennis delen en het vieren van successen!

 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Juist nu is het moment om met het kantoor naar de toekomst te kijken. En wie weet nou beter wat het personeel wilt, dan het personeel zelf. Een klein onderzoek onder de collega’s kan al heel wat duidelijkheid verschaffen over waar de werkplek van de toekomst aan moet voldoen. Niet iedereen heeft dezelfde verwachtingen van thuiswerken en ook wat er nodig is op kantoor om optimaal te functioneren kan verschillen. Het is verstandig als bedrijf om de werknemers in dit proces te betrekken. Werkgeluk is hierin de rode draad, want wat is nou belangrijker dan personeel dat blij is om te werken en graag naar kantoor komt om dit werkplezier samen met collega’s te delen.

 

Efficiëntie

Zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte omgaan kan op meerdere manieren. Als eerste kan je kijken hoe je de ruimte waarin al gewerkt wordt optimaal kunt benutten. Bijvoorbeeld meerdere werkplekken inleveren om een vergaderruimte te maken. Een grote centrale ruimte creëren om de samenkomst van collega’s te bevorderen of meerdere kleine werkruimtes voor flexplekken of belplekken; het zijn zomaar een aantal opties die je kunt overwegen.

Daarnaast kan je ook één groot kantoor opsplitsen in een hoofdkantoor en meerdere dependances, die een afspiegeling zijn van het hoofdkantoor. Bijvoorbeeld wanneer je uit je jasje groeit als bedrijf. Belangrijk is hierbij dat deze kleinschalige kantoren de huisstijl en de kantoorformule nastreven, zodat iedere collega zich er direct ‘thuis’ voelt. Het is de ideale combinatie. Het werk zit dicht(er) bij huis en de collega’s hebben toch nog contact met elkaar. En als de kantoor inrichting op het hoofdkantoor zich leent om met alle collega’s de hoogtepunten te vieren, wat wil je dan nog meer?

 

Terug naar kantoor!

Je ziet, opties om de inrichting van het kantoor aantrekkelijk te maken zijn er genoeg. Het maken van een keuze hierin is lastig, want wat past het beste bij de ziel en bij de kernwaarden van jouw bedrijf? Wij zien al jaren de kracht van het kantoor, als magneet voor de werknemers. Wij zorgen er samen met jou voor dat het ontwerp en de inrichting bij jouw wensen en bij de wensen van de werknemers passen. Een nieuwe omgeving zorgt voor nieuw elan en kan het begin zijn van een mooie toekomst.