Bekijk alle projecten

Interview met Sander en Roos

‘Functionele duurzaamheid staat bij ons voorop’

Bijna iedereen vindt duurzaamheid belangrijk, maar niemand heeft zin in ‘gedoe’. Je wilt je niet door een boekwerk van 300 pagina’s heen moeten worstelen voor een label. En dat hoeft ook niet. Want bij iL Office zijn ze goed in het creëren van werkbare alternatieven. ‘Functionele duurzaamheid staat bij ons voorop.’

Bij iL Office geloven ze in persoonlijk contact. Als je iemand niet kent, kun je nooit het voor die persoon juiste ontwerp afleveren, is de gedachte. ‘Wij steken er relatief veel tijd in om een opdrachtgever te leren kennen en een gevoel bij iemand te krijgen’, zegt Roos. ‘Dat vraagt om persoonlijk contact. We proberen altijd de wens achter de wens te vinden, maar dat kan alleen als je een opdrachtgever kent.’

Wat is jullie kracht?

Sander: ‘Wij zijn specialist in het ontwerpen en inrichten van kantoren die werken. Om dat te realiseren vertrekken we altijd vanuit het belang van de klant en kijken we wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen en zich prettig te voelen. Functionele duurzaamheid noemen wij dat. Dat proberen we vervolgens zo eenvoudig mogelijk in te vullen. Veel ondernemers voelen weerstand bij alle procedures die nodig zijn om tot een BREEAM label te komen. Dat is nergens voor nodig. Wij helpen opdrachtgevers hun wensen te realiseren en tegelijkertijd ook aan de eisen van een label te voldoen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je de eisen voor een label leest, lijken ze vaak lastig te realiseren, maar er is meestal wel ruimte voor een andere interpretatie of een uitzondering. Ook kiezen wij vaak voor hergebruik van producten of materialen met subsidie. Er kan veel meer dan mensen denken.’

 

Is duurzaamheid synoniem voor nieuwbouw?

Sander: ‘Dat hoeft niet. Op de Zuid-as willen alle advocatenkantoren een nieuwe toren met BREEAM label. Maar intussen laten ze wel een oud pand achter… Voor ons zit duurzaamheid niet per sein een nieuw gebouw. Vaak is het ook mogelijk het huidige pand met gerichte ingrepen bij de tijd te brengen. Dat hebben we bij Van Doorne gedaan. Zo hebben we allerlei duurzame elementen toegevoegd. De systeemwanden zijn cradle to cradle en het tapijt bestaat voor 60% uit gerecycled materiaal. Door die renovatie is het pand weer helemaal up to date en heeft het een goede uitstraling gekregen, waardoor Van Doorne weer mee kan met de andere grote kantoren.’

Roos: ‘Dat was een enorme puzzel. Het ging om een groot, imposant gebouw, terwijl Van Doorne een mensgerichte organisatie is die draait om contact en samenwerking. Die waarden hebben wij in het interieur vertaald. Om de menselijke maat erin te brengen, hebben we bijvoorbeeld een grote ruimte opgedeeld in vlakken en gebieden, zodat die intiemer wordt. Ook is er gekozen voor een kleurenpalet dat alles aan elkaar rijgt. Daarnaast hebben we extra elementen toegevoegd, zoals een espressobar met een Barista koffiemachine. Zo voel je je direct welkom.’