Bekijk alle projecten

Kantoorinrichting inspiratie nodig?

Deze 5 trends mag je niet missen

Kantoorinrichting inspiratie: houd rekening met de veranderende rol van het kantoor

De functie van het kantoor is aan het veranderen. Zo wordt steeds vaker thuis gewerkt en komt men met andere redenen naar kantoor dan voorheen. Hoe voldoe jij dan met jouw kantoor aan de behoeften van je collega’s en hoe krijg je men weer op kantoor?

De Corona-pandemie heeft impact gehad. Sterker nog: die heeft het nog steeds. We werken immers structureel anders. Thuiswerken was een paar jaar geleden niet vanzelfsprekend, dat is nu wel anders. Velen hebben hun collega’s al maanden niet in het echt gezien. Hoewel het nieuwe werken voordelen heeft, die we wellicht voor Corona niet zagen, heeft het ook nadelen. Samenwerken, innoveren, werknemersgeluk en -loyaliteit: het is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat jouw mensen weer fysiek samenwerken? Sneller innoveren? Van elkaar leren? Elkaar inspireren, en met plezier terugkomen naar kantoor? Senior Interior Architect Maja Kozel geeft je 5 trends waarmee personeel nog liever terug naar kantoor komt.  

Kantoortrend 1: focus op een goede catering

Hoe krijg je mensen naar kantoor? “Met goede koffie, toch?”, zegt Maja gekscherend. Natuurlijk, niemand houdt van slechte koffie. Vergeet die standaard Pickwick theezakjes en doorloopkoffie. Zorg eens voor een echte barista-ervaring. Een goede kop koffie of verse thee: de sociale rol van jouw kantoor start toch echt bij het koffieapparaat. Je kunt deze faciliteiten nog breder zien: een verse lunch is tegenwoordig geen exotische verwachting van personeel. Een lekkere, gezonde lunch die gegeten wordt in informele, huiselijke sfeer. Want eten en drinken verbindt, toch? 

<< Zo kan je kantine ook: informeel, huiselijk en voorziet in meerdere functies.

 

Kantoortrend 2: facilitair verschillende ontmoetingen

Een grote werktuin waar iedereen werkt? Dat is niet meer van deze tijd. Wil je geconcentreerd werken? Dat lijkt ons vanzelfsprekend. Maar personeel (en klanten) zijn veeleisender. En hebben meer verwachtingen van kantoor dan “alleen lekker werken”. Samenwerken, inspireren, sociale contacten opdoen en innoveren. En de traditionele kantoortuin? Die draagt daar niet meer aan bij. Natuurlijk, grotere ruimten zijn er nog steeds. Maar die worden meer en meer verdeeld in kleinere secties: akoestische elementen, kleine muurtjes en glazen puien zorgen voor verschillende hoekjes en zitjes binnen die grote ruimte. En juist een groot contrast tussen die hoekjes en zitjes werkt goed.  

<< Een grote ruimte met meerdere functies zie je steeds vaker terugkomen.

 

Welke verschillende functies binnen die kantoortuin kun je combineren? 

 • Ergonomische werkplekken om fijn en lang te kunnen werken.  
 • Stilteruimte of focusruimte, om 100% aan het werk te kunnen. 
 • Team-werkplekken: waar teams, zonder anderen te storen, met veel interactie kunnen brainstormen en samenwerken. 
 • Die bank en huiselijke zithoek, waar (vooral die jongere generatie) met laptop op schoot nog in ontspannen sfeer kan werken. 
 • Een ruimte met grote (mooie) eettafel, waar je informeel en spontaan kunt gaan zitten socializen met die ene collega. 
 • Een sta-werkplek of -booth om snel die call te doen. Zonder anderen te storen natuurlijk.

Kantoortrend 3: biophilia. Breng buiten naar binnen

Biophillia, geen zorgen, het is geen angst of een nieuwe Corona-variant. Het betekent dat je slimmer gebruik maakt van onze behoefte aan de natuur. Zo heeft een groener kantoor met meer planten bijvoorbeeld enkele voordelen als:

 • Een hogere luchtvochtigheid en een beter binnenklimaat
 • Het leidt tot een verbeterde concentratie
 • Temperatuurregulatie wordt eenvoudiger
 • Meer groen kan zelfs tot minder ziekteverzuim leiden

Hoe je de biophilische sferen zelf toepast binnen jouw kantoorinrichting? Hier enkele voorbeelden:

 • Grote vazen en plantenbakken met veel groen. Kantoren zijn vaak ruim. Dus mag die plant of plantenbak best wat oversized zijn. 
 • Afscheidingswanden met daarin veel diverse planten. 
 • Groene muren, soms zelfs volledig van mos. 
 • Of regel eens verse bloemen: daar zijn tegenwoordig zelfs abonnementen voor. En de uitstraling is natuurlijk fantastisch! 
 • Ook slim gebruik van het groen buiten je kantoor middels ramen en de plaatsing van werkplekken valt hieronder. 

Je kunt ook gaan voor een complete Urban Jungle: een combinatie van hangplanten, afscheidingen , waterfontein een aquarium in alles wat los en vast zit. Hoe gaaf is dat? 

kantoorinrichting trends interieur ontwerp

Kantoortrend 4: de inrichting moet bijdragen aan de sfeer

Voor corona was het kantoor met name een plek om te werken. Inmiddels kan gesteld worden dat het kantoor een veel bredere functie bekleedt. Je komt er samen om te socializen of te brainstormen. Je lost problemen samen op en werkt gezamenlijk aan innovatie. Daarnaast levert het juiste kantoor de ideale ruimtes op om geconcentreerd en in stilte te werken. Dat betekent dat de kantoorinrichting moet bijdragen aan deze verschillende functies en gemoedstoestanden. De witte TL-verlichting en rijen bureaus met stoelen is voor de meeste organisaties terecht definitief voorbij. 

Hoe draag je bij aan deze diverse sferen binnen een kantoor? 

 • Richt wat hoekjes in zoals je het thuis ook zou inrichten. Een sofa, bank of fauteuil heeft een andere uitstraling dan een bureaustoel. Leuke lamp of mooi bos bloemen erbij. En de setting is opeens heel anders. 
 • Wissel inrichting vooral af. Een bank, wat stoelen met een koffietafel, een ‘belhokje’, meer gebruik van groen. 
 • Ook kleinere ruimten kunnen sfeervoller: hoewel werken op prioriteit 1 staat, kun je ook kleine ruimten mooier aankleden. Een spotje  of stalamp met fauteuil in plaats van bureau met bureaustoel is al heel wat anders. 
 • Verlichting is essentieel. TL-verlichting en wit licht maakt ongezellig. Super efficiënt werken, dat wel, maar juist voor brainstorms en samenkomst is minder lumen en meer sfeer een gewenste afwisseling.

Kantoortrend 5: duurzaam aan!

Groener en duurzamer is vanzelfsprekend een trend om rekening mee te houden. Maar niet alleen ‘duurzaam’ voor de wereld, ook ‘duurzame inzetbaarheid’ van personeel wordt steeds belangrijker. Vooral voor de jongere generatie. 

Tips om duurzamer om te gaan met je personeel: 

 • Zorg voor verschillende zit- en stamogelijkheden. Een hoog/laagbureau is een goed voorbeeld, maar richt ook gewoon stawerkplekken in. Een barretje in je keuken of kantine is ook een goede optie. 
 • Duurzaamheid zit ook in je cultuur: ga eens wandelen na de lunch. 
 • Of facilitair sport en ontspanning onder of tussen werktijd. Een tafeltennistafels, gameruimte, een boksbal of kleine gym, yogales of bedrijfsmassage: het zijn allemaal opties om personeel efficiënter te laten werken en duurzamer inzetbaar te laten zijn. 

Maar duurzame inzetbaarheid betekent ook zuinig zijn op de omgeving. Van hele praktische tips (als afval scheiden) tot gerecyclede materialen: hoe verlagen we de carbon footprint? 

 • Welke meubels kun je hergebruiken? Wij helpen hier graag bij met een compleet schema voor en helpen zelfs bij het opfrissen van meubilair dat reeds in bezit is. 
 • Ook kan je hier eenvoudig fabrikanten en leveranciers op selecteren: houtkeurmerken bijvoorbeeld. Of bezoek eens een vintage winkel en kies eens tweedehands of opgeknapte meubels. 

Pas op: culture eats interior design for breakfast

Een goed interieur is belangrijk, maar vaak volgend op een goede cultuur. Is je sfeer en cultuur heel formeel? Dan ga je dat niet ombuigen met wat informele hoekjes. Wil je meer innoveren? Dan los je dat niet op met een brainstormruimte. Oftewel: culture eats interior design for breakfast

 

Wil je nog meer tips over het inrichten van jouw kantoor? Neem dan vrijblijvend contact met ons op
download inspiratiegids il office

Inspiratie gezocht voor een nieuwe kantoorinrichting? Zoek niet verder!

Download vandaag nog de gratis inspiratiegids van iL-Office en leer hoe de laatste trends in de markt de mooiste designs weten te beïnvloeden. En kom erachter wat nu echt bij jouw kantoor past!

Download de inspiratiegids nu