• Opdrachtgever
    Cityside
  • Locatie
    Amsterdam
  • Oplevering
    2018
  • Diensten
    Advies, ontwerp, projectmanagement

City Side

De ontwikkeling en bouw van Rivierstaete, gelegen aan de rand van de Amsterdamse Rivierenbuurt, nam eind jaren zestig een aanvang. Met acht verdiepingen, 27.700 m2 kantoorruimte en 357 parkeerplaatsen was Rivierstaete bij oplevering in 1973 het grootste kantoorgebouw van Europa. Door de jaren heen heeft het gebouw aan tal van bedrijven onderdak geboden, waaronder General Electric en American Express.

Team

De architect van het gebouw de Rotterdammer Maaskant (1907-1977) gold in de vorige eeuw als een van de belangrijkste architecten van de wederopbouw van Nederland.

Rivierstaete mag met recht een landmark worden genoemd. Al bijna een halve eeuw neemt dit omvangrijke gebouw een prominente plek in tussen woningen en het water van de Amstel. 

De herontwikkeling van Rivierstaete door Vastint is een project met een hoge ambitie. Het is een ontwerp van MVSA architecten. De technologisch geavanceerde en tot in perfectie gestroomlijnde ontwerpen van Roberto Meyer etaleren zijn belangrijkste bron van inspiratie; de Amerikaanse avant-garde uit de jaren zestig. Het opleveringsniveau van het gebouw is uitzonderlijk hoog in termen van kwaliteit en duurzaamheid: een zeer zuinig Energielabel A en de duurzaamheidsambitie BREEAM Very Good.

Het ontwerp voor de entree hal Cityside is in een kort maar heel intensief ontwerptraject tot stand gekomen. Hierbij heeft de ontwikkelaar Vastint iL Office betrokken bij het ontwerp voor de het entreegebied waarbij ‘zakelijk hot spot’ als uitgangspunt genomen is.

De dynamische vormgeving van het gebouw en de beweging van gebruikers heeft iL Office gestimuleerd tot krachtige vormentaal voor het interieur die nauw aansluit bij het gebouw. Hierbij is tevens voldaan aan alle BREEAM eisen. 

De receptie en de koffiebar zijn op compacte wijze samengebracht onder de vide die enkele verdiepingen hoog is. Hierdoor maakt het sociale hart centraal in het gebouw een visuele connectie met de kantoorvloeren welke de interactie tussen werken en ontspannen binnen het gebouw stimuleert.