Aanmelden Live Event

Stilte werkplekken op kantoor

Stilte werkplekken maken het voor uw medewerkers mogelijk om hun werkzaamheden te verrichten in een geluiddempende ruimte. De stilte werkplekken verminderen afleiding en verhogen de productiviteit. Ook ervaren werknemers minder overlast en kunnen zij zich beter concentreren op het uitvoeren van taken waarbij een hoge mate van concentratie nodig is.

Wat zijn stilte werkplekken?

Stilte werkplekken zijn veelal voorzien van akoestische panelen die voor privacy zorgen en omgevingsgeluiden dempen. Hierdoor ervaren werknemers onderling minder tot geen overlast van elkaar. Geluidsoverlast is een veelgehoorde klacht binnen grote bedrijven en de zogeheten kantoortuinen. Werknemers storen zich in grote mate aan collega’s die telefoongesprekken voeren, werkoverleg houden op de gemeenschappelijke werkplek en niet werkgerelateerde onderwerpen bespreken in hun bijzijn. Door het creëren van stilte werkplekken biedt u hen de mogelijkheid zich af te zonderen wanneer zij dit nodig achtten.

Voordeel van stilte werkplekken
  • Vermindering van afleiding
  • Verhoging productiviteit
  • Privacy

Het werkklimaat van uw organisatie kan negatief ervaren worden door een slechte akoestiek ofwel de wijze waarop geluid zich verplaatst op de werkvloer. Kantoortuinen met een slechte akoestiek kunnen veel ruis en galm opleveren. Werknemers worden hierdoor overmatig blootgesteld aan vervelende geluiden, welke een slecht effect hebben op hun gezondheid. Zij kunnen last krijgen van concentratieproblemen, stress, overprikkeling, hoofdpijn en zelfs evenwichtsproblemen. Kortom een gezonde akoestiek op de werkvloer is naast wenselijk, ook noodzakelijk voor een ontspannen motiverende werkplek.

Werknemers kunnen zich op deze werkplekken afzonderen voor het bellen van klanten, het voeren van overleg, samenwerken en/of zelfstandig in rust werken. Het belang hiervan is dusdanig groot dat dit ook is vastgelegd in de Arboregels en als bedrijfseigenaar bent u verplicht om geluidsoverlast te verhelpen. Het opleveren van stilte werkplekken is mogelijk in diverse opstellingen en verschillende maten. U heeft hierbij onder meer keuze uit een:

 

  • eenpersoons stilte werkplek
  • tweepersoons stilte werkplek
  • vierpersoons stilte werkplek
Geluidsoverlast werkplek oplossen

Naast het plaatsen van akoestische panelen is het ook mogelijk om geluiden te dempen door vloerkleden neer te leggen, het plafond te verlagen of geluidswerend materiaal aan te brengen op muren en plafonds. Een verkeerde kantoorindeling kan ook voor onnodig geluidsoverlast zorgen. Dit lost u zoveel mogelijk op bureaus anders in te delen en werknemers die veel in teamverband werken samen te plaatsen. Zo voorkomt u dat zij regelmatig hun werkplek verlaten en naar een collega toelopen of luide gesprekken voeren op de werkvloer. Stilte werkplekken zijn ook ideale plekken voor teamoverleg, brainstormsessie en het voeren van organisatorische beleid gesprekken.

Heeft uw kantoor een slechte akoestiek en wilt u hier verbetering in brengen? Neem contact met ons op en verhelp dit probleem.