Bekijk alle projecten

Tips voor het efficiënt inrichten van je kantoor

Creatief, flexibel, modern. Het zijn termen die je tegenwoordig in een bedrijf vaak tegenkomt. Niet zo gek, want deze termen passen helemaal bij het tijdsbeeld. Het huidige werken wordt in grote mate bepaald door online en door aanpassingsvermogen. Veel collega’s werken vanuit huis, maar zijn dankzij de technologie dichterbij dan ooit. Een kantoor, en dan met name de inrichting, moet hier ook op ingesteld zijn. De kantoor inrichting moet gelijke tred houden met de flexibiliteit en de efficiëntie van het moderne werken. Maar hoe dan? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wij kunnen met de nodige tips jouw bedrijf een stap de goede richting op helpen.

 

Tip 1: Thuisgevoel op het werk

Met de huidige technologie hebben medewerkers nauwelijks nog de behoefte om naar kantoor te komen. Thuiswerken betekent geen reistijd meer en werken in de luxe en het gemak van de privésituatie. Dit ‘thuisgevoel’ kan je ook op kantoor realiseren. Het zal de productiviteit verhogen en de collega’s gaan weer met plezier naar kantoor toe. De luxe van thuis gecombineerd met alle voordelen van het kantoor. Bijvoorbeeld bij vergaderingen of online calls is dit niet te onderschatten. Als kantoor kan je, herstel, moet je hier op inspringen.

Lege plekken die ontstaan vanwege de vele thuiswerkers is zonde. Kapitaalvernietiging willen we het echter niet noemen, want er zijn tal van opties om deze ‘leegstand’ opnieuw en efficiënt te gebruiken. Van meerdere werkplekken zijn bijvoorbeeld kleine cellen te maken, waardoor met een knipoog naar het verleden, belhokjes ontstaan met voldoende privacy. Zo ga je als kantoor op een moderne manier terug in de tijd. Je zorgt voor de mogelijkheid om in alle rust online calls te doen, zonder het risico dat er kinderen binnenstormen. Bovendien kunnen deze privécellen met de huidige technische mogelijkheden van alle gemakken worden voorzien.

Tip 2: Kijk naar de behoefte

Wat belangrijk is bij zulke veranderingen, is het kijken naar de behoefte. Waar vragen de medewerkers om en wat is belangrijk voor ze om vaker naar kantoor te willen komen. Een oplossing waar veel voor gekozen wordt is een loungeruimte, waar collega’s elkaar ontmoeten, maar waar ook vergaderd kan worden en zelfs is ingericht voor de vrijmibo; over efficiëntie gesproken. Het zijn ruimtes waar collega’s prettig samenkomen, maar waar je ook klanten kan ontvangen.

Wij noemen het agile werkplekken. Het is de werkplek van de toekomst, waar collega’s de vrijheid hebben om te werken waar en hoe ze willen. Deze keuzevrijheid heeft effect op de werklust, op de inspiratie en op het plezier van het werken. Elke dag hetzelfde bureau, hetzelfde uitzicht en dezelfde manier van werken, het levert een soort sleur op die niet wenselijk is binnen een bedrijf. Agile werken is ook ideaal voor werknemers die in stilte bepaalde werkzaamheden willen doen. De flexibiliteit van een agile kantoor zorgt voor de dynamiek die nodig is om medewerkers thuis te laten voelen op kantoor.

Tip 3: Kantoor als inspiratiebron

We hebben het al gehad over het agile-kantoor als inspirerend idee. We gaan nog een stap verder in dit proces. Het kantoor als inspiratiebron voor prettig werken. Het zijn de kleine dingen die het doen, maar die oh zo belangrijk zijn. Hierbij een paar voorbeelden:

 

  • Breng groen op kantoor, haal buiten naar binnen. Los van de zuurstof die planten afgeven, geeft het extra sfeer aan de ruimte.
  • Saaie muren? Nu niet meer. Maak van een centrale wand een bom van inspiratie. Hang persoonlijk foto’s op, leuke mails van tevreden klanten en alle plannen die jouw bedrijf verder kunnen helpen.
  • De beste koffie. Toch best belangrijk, want waar worden betere ideeën bedacht dan rondom het koffieapparaat? Nu is de tijd om de lunchplek op kantoor om te bouwen tot ware koffiecorner. Een plek waar men graag komt om te delen en om elkaar te inspireren.
  • Maak van ontmoetingsplekken een bron van inspiratie door middel van vakliteratuur en boeken. Laat bijvoorbeeld de medewerkers hun favoriete ‘pageturner’ meebrengen. Zo komt thuis weer een stukje dichter naar kantoor toe!

 

Maak nu kennis met de mogelijkheden

Nu is de tijd om het kantoor de inrichting te geven die past bij de situatie waar je bedrijf op het moment in zit. Met een blik op de toekomst, gecombineerd met de wensen van je werknemers kan je van het kantoor een plek maken waar ontzettend fijn gewerkt kan worden, vergaderd en waar in alle rust online calls kunnen worden gedaan. iL Office heeft jarenlange ervaring in het meedenken over en uitwerken van ideeën die efficiënt, praktisch en helemaal van deze tijd zijn. Neem contact op en laat je verrassen.