Bekijk alle projecten

WERKGELUK

ook door kantoorinrichting!

Medewerkers die blij naar kantoor komen. Dat is bepalend voor de sfeer binnen je bedrijf, maar ook bevorderend voor de bedrijfsvoering. Een blije werknemer zal langer willen werken, harder willen werken en zijn of haar collega’s willen delen in het (werk)geluk. Daar staat werk even tussen haakjes, want ook van invloed op de situatie op het werk is een gelukkige privésituatie.

Werkgeluk is ontzettend lastig te meten. Want waar de één gelukkig van wordt, zal de ander dat niet worden. Een onderzoek uitgevoerd door Kien Onderzoek (in opdracht van recruitmentbureau Hays) vroeg zo’n 1100 Nederlandse professionals hoe zij denken over verschillende factoren die invloed hebben op het werkgeluk. Hieruit blijkt dat plezier en sfeer op het werk de belangrijkste redenen zijn voor de tevredenheid van de werknemer.

Wat verder uit het onderzoek komt is dat de hoogte van het salaris en de werk-privébalans medebepalend zijn bij de tevredenheid over het werk. Mannen zetten vaak praktische overwegingen in hun top 5, zoals de hoogte van het salaris en uitdaging in het werk. Vrouwen daarentegen vinden hun werkgeluk meer in de sociale aspecten. Leuke collega’s en en een prettige samenwerking met de leidinggevende.

Een fijne omgeving

Dit kan op twee manieren worden uitgelegd. Ten eerste zijn daar de mensen waar mee om wordt gegaan. Niet alleen directe collega’s op de werkvloer, maar ook daarbuiten. Managers, klanten, vertegenwoordigers, schoonmakers; ze werken allemaal mee aan een fijne omgeving en aan het werkgeluk.

Dan is er uiteraard ook de fysieke omgeving waar het werk wordt uitgevoerd. Belangrijk, want met het huidige thuiswerken raakt men gewend aan de luxe van thuis (waaronder de koffie van thuis). Op die luxe, of het gemak van thuis, zou de kantoor inrichting aangepast kunnen worden. Maar hoe doe je dat dan?

Deze inrichting aanpassen kan op allerlei manieren en jouw werknemers kunnen hier prima over meedenken. Zo houden ze hun werkgeluk in eigen hand. Werknemers moeten het op kantoor komen gaan associëren met werkplezier. Omdat men elkaar veel online ziet, moet de omgeving waar men samenkomt uitnodigend zijn. Creëer hiervoor loungeruimtes, koffiecorners of zelfs game rooms. Zorg dus voor plekken waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten en waar je gezamenlijke lunches en gezellige borrels kan organiseren.

Maar ook gezondheid is belangrijk. Zorg voor voldoende frisse lucht, maak ruimtes licht en open, creëer met simpele oplossingen de goede akoestiek en heb je groene vingers? Planten op kantoor zijn gezond en het ziet er nog leuk uit ook!

Bij iL Office weten we precies wat je nodig hebt.

Liever koffie dan een auto

Kiest men voor een nieuwe baan, dan wegen diverse factoren mee in de keuze. Secundaire arbeidsvoorwaarden hebben voor velen een belangrijke rol. Opleidingsmogelijkheden, bonusregelingen of voldoende vakantiedagen staan hoog in het lijstje. Maar ook een telefoon van de zaak en goede koffie worden genoemd. Zo zie je maar. Er zijn werknemers die blijer worden van goede koffie dan van een auto van de zaak.

Het is helemaal van deze tijd; op zoek naar werkgeluk hoppen de jongere generaties van baan naar baan. Deze gelukszoekers houd je wel graag binnenboord, want er is veel (nieuwe) kennis bij deze millennials en youngsters. Het is bovendien een generatie die het verschil wil maken en een positieve bijdrage wil leveren aan een bedrijf en een bedrijfscultuur.

Tips

Graag geven we je nóg een aantal tips om het werkgeluk op kantoor te bevorderen.

 

Coach

Hoe mooi is het als de ontwikkelingsmogelijkheden die je biedt met beide handen worden aangegrepen. Zorg voor goede begeleiding en geef werknemers de vrijheid in hun werk. Simpele coaching en goede feedback zijn belangrijk voor groei, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig.

Open en transparant

Binnen een open bedrijfscultuur is ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. Werknemers krijgen meer hart voor het team en durven meer te zeggen, eerlijker te zijn en elkaar te helpen. Dit lukt echter alleen als het management deze visie deelt.

iL Office en Nolost

Zonder geluk vaart niemand wel. We denken graag mee over hoe de inrichting van je kantoor het werkgeluk kan bevorderen. Om de juiste balans te creëren werken we veel samen met Nolost. Zij zijn altijd op zoek naar werkgeluk en doen dat op een menselijke manier. Als een werknemer blij is en op de juiste plek in de organisatie zit, dan komt het geluk vanzelf.
Laat je verrassen door de kennis en de ideeën van iL Office. Neem nu contact op.